Home > Uncategorized > Ett bokslut över livet utan telefon

Ett bokslut över livet utan telefon

March 28th, 2014

Under en resa i Costa Rica lyckades jag doppa min mobil i saltvatten. Det tog dock ett tag innan jag insåg att den 1) var trasig, och 2) inte skulle gå att reparera med mer än att man bytte ut i princip hela innanmätet vilket givetvis kostar mer än en ny telefon. Jag avskyr slit- och slängprincipen, inte minst i detta fall då mobilen bara var ett halvår gammal, men fick alltså se mig slagen.

Eftersom jag dessutom är en väldigt noj…eh…eftertänksam konsument som gillar att göra min research innan jag köper nytt tog det mig in alles sex veckor att skaffa ny mobil. Och då ska det sägas att jag inte har någon fast telefon hemma, utan all kommunikation från hemmet gick via internet-linan i form av mejl, facebook-meddelanden och skype-samtal.

Ett tecken i tiden, kan man säga, då våra internetkablar tar över allt fler funktioner som tidigare gick i telefonledningar, tv-antenner och via postgången. Men även ett intressant psykologiskt experiment, då det var gissningsvis 15 år sedan jag senast levde utan mobil och säkert 5 år sedan jag levde utan en smartphone, med internetuppkoppling och appar som pockar på uppmärksamhet.

Slutsats: mitt liv blev tråkigare och bökigare, men lyckligare. Plötsligt hade jag ingenting att göra i kön till matbutiken, medan micron värmde lunchlådan eller de där fem minuterna innan bussen kom. Istället tvingades jag stå där och stirra som en död sill. Men tanken släpptes fri och med den kom oväntade associationer, idéer och perspektiv. Man ska nog ha lite tråkigt trots allt.

Uncategorized

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.