Home > Uncategorized > Finns det något vaccin mot viral marknadsföring?

Finns det något vaccin mot viral marknadsföring?

April 1st, 2014

Om man som jag har svårt att hålla masken när man ska bluffa sin omgivning kan man åtminstone glädjas över de kreativa bedrägerier som andra ägnar sig åt på 1 april. Inte minst bland medierna har detta blivit en tacksam exercis och jag brukar alltid börja denna dag med att bläddra igenom Sydsvenskan för att hitta årets bluffartikel.

I år lade jag dock märke till trend jag inte reagerat på tidigare, att även företagen ger sig in i matchen. En tysk biljätte annonserar stort i Dagens Industri om en ny skåpbil som kan gå under vatten. Körkort och skepparexamen krävs, dykarcertifikat rekommenderas. Ett privat bussbolag skickar ett pressmeddelande om att deras bussar ska testa att köra 150 km/h mellan Linköping och Stockholm. Och en rekryteringsfirma annonserar efter värdar till Eurovisionarrangemanget i Köpenhamn som kan tänka sig att börja varje dagen med en gammeldansk, kan räkna till 100 på danska, spanska och engelska och kan lära ut konsten att kasta slängkyssar till publiken.  “Är du personligen vän med med Christer Björkman är detta en fördel, men inget krav”.

Det är lätt att se lockelsen i detta.  I värsta fall finns det åtminstone en chans att komma med när medierna ofelbart gör sina “så skämtades det på 1-april”-listor, i bästa fall blir bluffen viral på sociala medier. Parallellerna till Zlatans filmade egotripp och Van Dammes delade skrev är uppenbara – genom att ge något till betraktaren i form av humor eller påkostad upplevelse med kändisfaktor lockas betraktaren att skicka länken vidare eller twittra om spektaklet till sin bekantskapskrets.

Här närmar vi oss knäckfrågan för konsumenten: att dela eller inte dela. Ska man förvägra vänkretsen chansen att skratta och förundras över samma saker som en själv, eller ska man låta sig manipuleras av PR-nissarna internetstrategi och snällt dela vidare? Jag säger inte att det ena är mer rätt än det andra, men var och en behöver formulera en strategi, för det här sättet att kränga allt från bilar till fiskbullar kommer bara bli vanligare i framtiden.

Reklambilagorna som lusar ned morgontidnigen kan man kasta och insticksprogrammet AdBlock gör underverk för webbsurfandet. Men vetenskapen famlar ännu i blindo efter ett verksamt vaccin mot viral marknadsföring.

Uncategorized

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.